Giriş için tıklayınız.
Sitedeki kullanıcı sayısı: 1
Dersler
Dersler

İnşaat Projeleri Yönetimi İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı Dersleri

I.         DÖNEM

II.      DÖNEM

III.   DÖNEM

Z

O

R

U

N

L

U

IPY 501

İnşaat Projeleri Yönetimine Giriş

(3+0)

IPY 517

İnşaat Projeleri için Yönetim ve Organizasyon

(3+0)

IPY 502

İnşaat Projelerinde Maliyet Yönetimi

(3+0)

IPY 505

İnşaat Projelerinde Planlama ve Programlama

(3+0)

IPY 504

İnşaat Projelerinde İş Güvenliği Yönetimi

(3+0)

IPY 535 

İnşaat Sözleşme İdaresi

(3+0)

IPY

Bitirme Projesi

(Kredisiz)

S

E

Ç

M

E

L

İ

IPY 509

İnşaat Firmaları Yönetimi

(3+0)

IPY 511

İnşaat Projeleri Yönetiminde Enformasyon Teknolojileri

(3+0)

IPY 512

Şantiye Yönetimi

(3+0)

IPY 513

İnşaat İşletmesi Hukuku

(3+0)

IPY 515

Yapı Makinaları Yönetimi

(3+0)

IPY 506

İnşaat Projelerinde İhale Süreci ve Sözleşmeler

(3+0)

IPY 510

İnşaat Firmalarında Muhasebe ve Mali Tablolar Analizi

(3+0)

IPY 518 Bina Enformasyonu Modellemesi  (3+0)

IPY 533

Yeşil Binalarda Proje Yönetimi

(3+0)

IPY 507

İnşaat Sektörü için Pazarlama – İlkeler ve Yönetim

(3+0)

IPY 525

Uluslararası İnşaat Projeleri Yönetimi

(3+0)

IPY 529

İnşaat Firmalarında Finansal Yönetim

(3+0)

IPY 534  İnşaat Projeleri Yönetiminde Özel Konular  (3+0)
IPY  İnşaat Sözleşmelerinde Hak Talepleri  (3+0)



*** İnşaat Projeleri  Yönetimi İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı'ndan mezun olabilmek için topam 36 kredi dersi tamamlamış olmak gerekmektedir.

 

İnşaat Projeleri Yönetimine Giriş
(Zorunlu)

Prof. Dr. Hakan Yaman 

İTÜ Mimarlık Fakültesi

Proje teslim sistemleri, Geleneksel, Yapım Yönetimi, Tasarım Yapım Proje teslim sistemleri,  mal sahibinin proje ve yapım yöneticilerinin temel görevleri, maliyet süre, sözleşme idaresi görevleri, yüklenicilerin merkez ve şantiye yapısı, yüklenicinin proje yöneticisinin temel görevleri, maliyet, süre, malzeme, personel, ekipman, alt yüklenici yönetimi görevleri.  

İnşaat Projeleri için Yönetim ve Organizasyon (Zorunlu)

Prof. Dr. Elçin Filiz Taş

İTÜ Mimarlık Fakültesi

Yönetim ve organizasyonun temelleri ve tarihi sürece bir bakış, yönetim çevresi ve durum analizi, yönetim fonksiyonları – planlama ve stratejik yönetim anlayışı; örgütleme ve örgütsel davranışa bakış, insan kaynakları yönetimi; liderlik, motivasyon, iletişim ve ekip çalışması kavramları; ve, kontrol etme ve denetim.  İnşaat sektörü ve mimarlık örnek olayları inceleme, değerlendirme, analiz ve raporlama.

İnşaat Projelerinde Maliyet Yönetimi (Zorunlu)

Prof. Dr. Elçin Filiz Taş

İTÜ Mimarlık Fakültesi

Yapı üretim sürecinin farklı aşamalarında maliyeti etkileyen kararlar, maliyet tahmini ve maliyet planlamasının önemi, tasarım aşamasında maliyet tahmin yöntemleri (parametrik yöntemler, fonksiyonel elemanlara dayalı yöntemler, yapım işlemlerine dayalı yöntemler, kaynaklara dayalı yöntemler); teklif verme sürecinde maliyet tahmini öncesi çalışmalar, yapım süreci içinde maliyet hesabı ve kontrolü, bilgisayar destekli maliyet tahmini (BDMT) modelleri ve sınıflandırılması, ön tasarım ve detaylı tasarım, ihale-teklif, hakediş hazırlama ve kontrol aşamasında kullanılan modeller.

İnşaat Projelerinde Planlama ve Programlama (Zorunlu)

Prof. Dr. Hakan Yaman

İTÜ Mimarlık Fakültesi

Proje Nedir? Planlama ve Programlama Nedir? Proje Yaşam Dönemi ve Proje Organizasyonları; Proje Yönetim Süreçleri; Proje Süre Yönetimi Süreci; Süre Programlama Teknikleri – Çubuk Diyagramları, Ok Diyagramları; Süre Programlama Teknikleri – Öncelik (Precedence) Diyagramları; Süre Programlama Teknikleri – İstatistik Programlama, PERT ve Monte Carlo Teknikleri; Bina Yapım Projelerinde Kaynaklar, Kaynak Yönetimi ve Kaynak Dengeleme; İş Kırım Yapısı (WBS), Organizasyon Kırım Yapısı (OBS) ve Kaynak Kırım Yapısı (RBS); Grafik ve Tablo Biçiminde Raporlamalar; Sözleşme İdaresi Sürecinde Proje İzleme ve Kontrol; Proje Planlama ve Programlama Yazılımlarına Genel Bakış, Primavera v3.1 – Temel Bilgiler, Eylemler, İlişkiler, Ağ Hesaplama; Primavera v3.1 – Kaynaklar, İş Ayrımı Yapısı (WBS) + Uygulama; Primavera v3.1 – Eylem Kodları, Hedefler ve İlerlemeler + Uygulama; Primavera v3.1 – Kaynak Dengeleme ve Raporlama + Uygulama.

İnşaat Projelerinde İş Güvenliği Yönetimi (Zorunlu)

Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı

İTÜ İnşaat Fakültesi

İş güvenliği ve iş güvenliği yönetimi kavramsal çerçevesine giriş. İnşaat sektöründe işçi sağlığı ve iş güvenliği. Kaza analizi, AB, ABD ve Türkiye’de iş güvenliği yönetimi ve uygulamaları, Kazaları önleme, sağlık ve güvenlik yönetimi, OHSAS 18001 ve ILO-OSH, Risk Değerlendirme ve Risk Yönetimi, İş güvenliği değerlendirmesi ve gözetimi, kaza ve olay teftişi, alt yüklenicilerin (taşeronların) işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarının yönetilmesi, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin dökümanların takibi.

İnşaat Sözleşme İdaresi (Zorunlu)

Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı

İTÜ Mimarlık Fakültesi

İnşaat sözleşme idaresine giriş, yapım öncesi hazırlık çalışmaları, yapım sürecine ilişkin dokümanların arşivlenmesi, toplantıların organizasyonu ve yürütülmesi, yüklenici sunuşlarının incelenmesi ve onayı, şantiye ziyaretleri, gözlem ve denetim görevleri, kalite güvencesi ve kalite kontrol, sözleşme dokümanlarının yorumlanması, açıklanması ve sözleşme değişikliklerinin idaresi, hak taleplerinin incelenmesi ve anlaşmazlıkların çözümlenmesi, ara hakedişlerin incelenmesi ve onaylanması, kesin hakedişlerin incelenmesi ve onaylanması, proje kapanış işlemleri, geçici kabul işlemleri ve görevleri, kesin kabul işlemleri ve görevleri, bir inşaat sözleşme idaresi kılavuzu hazırlanması.

İnşaat Firmaları Yönetimi (Seçmeli)

Prof. Dr. Elçin Filiz Taş

İTÜ Mimarlık Fakültesi

Yönetim bilimi, yönetim fonksiyonları, yönetim teorileri ve gelişimi, yeni gelişmeleri etkileyen faktörler, klasik yaklaşım, davranışsal yaklaşım, modern yaklaşım – sistem yaklaşımı, popülâsyon teorisi, modern sonrası ve çağdaş yaklaşımlar – toplam kalite yönetimi, karşılaştırma, süreç yenileme, değişim mühendisliği, değer yönetimi, yalın organizasyonlar, yalın yönetim, güçlendirme, dış kaynak kullanımı, stratejik birliktelik, öğrenen organizasyonlar, küçülme ve inşaat sektöründeki uygulamaları.

İnşaat Projeleri Yönetiminde Enformasyon Teknolojileri (Seçmeli)

Prof. Dr. Ümit Işıkdağ, Dr. Öğr. Ü. Bahriye İlhan 

İTÜ Mimarlık Fakültesi

Veri, Enformasyon ve Bilgi kavramları; Bilgisayar, Ağ Teknolojileri – Donanım ve Yazılım, İnternet ve WWW Teknolojisi; İnşaat Yönetiminde Enformasyon Teknolojisi Uygulamalarının Sınıflandırılması; İnşaat Yönetiminde Enformasyon Teknolojisi Uygulamalarına Genel Bakış; İnşaat Yönetiminde Enformasyon Yönetimi; İnşaat ortamında Bilgi Yönetimi; Yapı Enformasyonu Modellemesi (BIM) Uygulamaları; Bilgisayar Destekli Maliyet Tahmini Uygulamaları; Bilgisayar Destekli Planlama, Programlama Uygulamaları; Bilgisayar Destekli Bina (tesis) Yönetimi; İnşaat Yönetiminde E-İş Uygulamaları; Web-tabanlı Proje Yönetim Sistemleri, İnşaat Yönetiminde Proje Portalleri; İnşaat Yönetiminde Entegrasyon (bütünleşme); İnşaat Yönetiminde Veri ve Bilgi Güvenliği.

Şantiye Yönetimi (Seçmeli) 

Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı

İTÜ İnşaat Fakültesi

En genel tanımıyla inşaat sektörünün üretim yeri olan şantiyenin bilimsel esaslara uygun olarak kurulması ve yönetilmesi inşa edilecek yapının, öngörülen süre, maliyet ve kalite ile gerçekleştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Yapının türü ve büyüklüğü, çevre koşulları, arazinin topoğrafik yapısı gibi faktörler nedeniyle hiçbir şantiye bir diğerine benzememektedir. Dolayısıyla, projenin özellikleri ve diğer koşullar dikkate alınarak her yeni iş için amaca uygun yeni bir şantiye kuruluş planının hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir. Öte yandan şantiyede etkin bir yönetim ve organizasyonun oluşturulması projenin başarısı için kaçınılmazdır. Bu ders kapsamında öğrencilere, başarılı bir şantiye kuruluşu ve yönetimi için gereken bilgilerin verilmesi amaçlanmıştır.

İnşaat Projelerinde İhale Süreci ve Sözleşmeler (Seçmeli)

Doç. Dr. F. Pınar Çakmak 

İTÜ Mimarlık Fakültesi

İnşaat ihale ve sözleşme dokümanlarına giriş, inşaat sözleşmesi tipleri, inşaat sözleşmesi, genel şartname, genel şartnamede inşaat katılımcılarının görev ve sorumlulukları, özel şartname, idari prosedürler ve süreçler, çizimler, teknik şartnameler, değişiklikler ve zeyilnameler, ihale usulleri, ihale ve sözleşme dokümanları, kamu ihaleleri mevzuatı, ihale ve sözleşme dokümanlarının hazırlanması.

İnşaat İşletmesi Hukuku (Seçmeli)

Dr. Öğr. Üyesi Özgür Öztürk

İTÜ İşletme Fakültesi

Hukuk kavramı, Hukukun kaynakları; Hukuk Yaptırımları (ceza, tazminat, icra, geçersizlik); Kişiler, Borç ilişkisi, Haksız Fiil; Sözleşme, Sözleşme türleri; Tüketicinin korunması; Tüketici sözleşmeleri; Ticari kurallar, Temel kavramlar; Haksız rekabet, Rekabete aykırı davranışlar; Kıymetli Evrak Tanımı ve Türleri; Emre Muharrer Senet (Bono); Çek ve Özellikleri; Çekle Ödeme ve Sonuçları; Karşılıksız çek; Ticaret Şirketleri; Şahıs işletmesi, Genel olarak anonim şirketler; Anonim şirketler (Türleri, Organları, Yönetim kurulu, Denetçiler, Genel Kurul, Paylar, Oy Hakkı); Limitet Şirketler; Sermaye piyasası; Gayrimenkul yatırım ortaklıkları.

Yapı Makinaları Yönetimi (Seçmeli)

Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı

İTÜ İnşaat Fakültesi

Yapı Makinaları  Hakkında Genel Bilgiler; Yapı Makinaları Yönetiminin Unsurları; Yapı Makinaları ile İgili Ekonomik Faktörler; Yapı Makinaları İçin Tutulacak Kayıtlar; Yapı Makinalarının Finansman Metodları, Maliyet Yönetimi Açısından Yapı Makinaları; Yapı Makinalarının  Organizasyonu; Yapı Makinalarında Standardizasyon; Yapı Makinalarının Bakımı ve Tamirine İlişkin Temel Prensipler; Yapı Makinalarında Rasyonalizasyon; Yapı Makinalarında İş Güvenliği.

İnşaat Firmalarında Muhasebe ve Mali Tablolar Analizi
(Seçmeli)

Prof. Dr. Oktay Taş

İTÜ İşletme Fakültesi


Muhasebenin tanımı ve kavramları, inşaat işletmelerinde yöneticinin mali bilgi gereksinimleri, inşaat işletmelerinde başlıca mali tablolar, tutulan defterler ve hesap planı, muhasebe kayıt esasları, muhasebe denklikleri, kuruluş ve çeşitli işlemler sırasında yapılan bilanço kayıtları, Büyük Defter, Defteri Kebir ve Mizan kayıtları, hesapların işleyişi, gelir tablosu kayıtları ve yüklenici firmalara özel bilanço hesaplarının işleyişi, yıllara yaygın inşaat işlerinde gelir tespit yöntemleri ve maliyet kontrolünde kullanımı, dönem sonu muhasebe işlemleri, aktif ve pasif bilanço hesaplarında değerleme, mali tablolar analizinde kullanılan başlıca yöntemler, yüklenici inşaat işletmelerinde bütçeleme.


Bina Enformasyonu Modellemesi (Seçmeli)

Prof. Dr. Ümit Işıkdağ

MSGSÜ Mimarlık Fakültesi

Tasarım ve bina modellemesine giriş; Bina ürün, süreç ve proje modelleri; Bina Enformasyonu Modellemesi (BIM): Temel kavramlar ve tanımlar; Birlikte işlerlik ve bütünleşme; Mimari ve yapısal tasarımda BIM; Yapımda BIM; Yapım yönetiminde BIM; Sözleşme idaresinde BIM: Yapım belgeleri ile BIM eşgüdümü; n boyutlu bilgisayar destekli tasarım ve BIM araçları; Bakım ve tesis yönetiminde BIM; Sürdürülebilirlik ve yeşil BIM.

Uluslararası İnşaat Projeleri Yönetimi (Seçmeli)

Prof. Dr. Elçin Filiz Taş, Doç. Dr. F. Pınar Çakmak

İTÜ Mimarlık Fakültesi

Uluslararası inşaatın yapısı, durumu ve özellikleri, inşaat sektörünün uluslararasılaşması, uluslararasılaşma süreci ve nedenleri; uluslararası pazarlara giriş yöntemleri, iş yapabilme stratejileri, uluslararası stratejik işbirlikleri, uluslararası standartlar ve sözleşmeler, uluslararası inşaat sözleşmelerinde uyuşmazlıklar ve çözüm yaklaşımları, uluslararası inşaat projelerinde organizasyon yapıları, proje ekibi, proje finansmanı, farklı ülke inşaat sektörlerinin karşılaştırılması.

İnşaat Firmalarında Finansal Yönetim (Seçmeli)

Prof
. Dr. Oktay Taş

İTÜ İşletme Fakültesi

Finansal amaç ve finans fonksiyonu,  Finansal analiz yöntemleri, , finansal tablo analiz araçları (oran analizi, fon akım tablosu analizi), kara geçiş analizi, paranın zaman değeri ve bugünkü değer hesaplamaları, finansal Planlama (nakit akım tablosu ve proforma tablolar),  risk kavramı ve belirsizlik, sermaye bütçelemesi, riskli ve risksiz yatırım projelerinin değerlenmesinde kullanılan yöntemler, duran varlıklarının yönetimi, sermaye maliyeti (Finansal kaynaklar ve içsel ve dışsal kaynakların maliyeti), borç yönetimi ve optimum sermaye yapısı, İnşaat taahhüt sektörünün finansal özellikleri ve işletmelerin finansmanı, Teklif fiyatını etkileyen finansal planlama unsurları, büyük ölçekli inşaat projelerinde kullanılan ‘Proje Finansman Teknikleri’.

İnşaat Projeleri Yönetiminde Özel Konular (Seçmeli)

Prof. Dr. Esin Ergen Pehlevan

İTÜ İnşaat Fakültesi

İnşaat sektörünün özellikleri, inovasyon yayılımı, yeni bir yaklaşım veya teknolojinin bir şirkette kullanımı için olurluk önerisi (business case) geliştirme, sürdürülebilirlik ve yeşil tasarım, yalın inşaat, inşaatta otomasyon ve robotlar, inşaat sahasından veri toplamak için kullanılan teknolojiler, akıllı malzeme takip teknolojileri (barkod, RFID vb.), yer takibi teknolojileri (radyo dalgası ile çalışan teknolojiler, GPS), bina içi yer tespiti sistemleri (ultrasound, infrared ve kablosuz ağ ile çalışan), 3 boyutlu görselleştirme teknolojileri (lazer tarayıcılar, Flaş Ladar, fotogametri vb.), multimedya teknolojileri (dijital fotoğraf, dijital baret, photologger vb.), akıllı kaynak/verimlilik takibi (is makinelerindeki takip araçları, kablosuz sensorlar).

 Yeşil Binalarda Proje Yönetimi (Seçmeli)

Doç. Dr. Deniz Artan

İTÜ İnşaat Fakültesi

Sürdürülebilir binalar. Yeşil Bina Hareketi. Yaşam Döngüsü Maliyeti (LCC) ve Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi (LCA). Sürdürülebilir binalarda enerji kullanımı, malzemeler ve atık yönetimi, arazi ve su kullanımı, kullanıcı sağlığı ve konforu, Sürdürülebilir tasarım / yapımda proje yönetimi, Yeşil Bina Değerlendirme Sistemleri: LEED (ABD), BREEAM (İngiltere), Sürdürülebilir tasarım / yapımda dokümantasyon ve mevzuat.

İnşaat Sözleşmelerinde Hak Talepleri (Seçmeli)

Doç. Dr. Deniz Artan 

İTÜ İnşaat Fakültesi

Çatışma, hak talebi ve uyuşmazlık kavramları. İnşaat projelerinde uyuşmazlıkların sebepleri ve türleri. Uyuşmazlıkların önlenmesi için alınacak önlemler. Süre Uzatımı talepleri ve gecikme analizi. Ek ödeme talepleri ve tutarın hesaplanması. Hak talebi hazırlanması ve sunulması. Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri. Uyuşmazlık analizi ve uygun çözüm yönteminin seçilmesi. Uluslararası inşaat sözleşmelerinde ve uluslararası uyuşmazlık çözüm kurumlarında hak talebi ve uyuşmazlık çözüm süreçleri.

İnşaat Sektörü için Pazarlama - İlkeler ve Yönetim (Seçmeli)

İTÜ Mimarlık Fakültesi

Pazarlama: kavramlar ve pazarlama süreci, pazarlama çevresi ve pazarlama bilgi sistemi, satın alma davranışı (tüketici ve endüstriyel pazarlar), pazar bölümlendirme, hedefleme ve konumlandırma, yeni ürün geliştirme, ürün yaşam eğrisi, rekabet, ürün, marka ve hizmetler için  pazarlama stratejileri ve kararları, fiyatlandırma, pazarlama kanalları, pazarlama iletişimi, doğrudan pazarlama ve satış yönetimi, küresel pazarlama, e-pazarlama. İnşaat sektörü ve mimarlık üzerine örnek olaylar.